Fanny Alofs

Fanny Alofs

De alt/mezzosopraan Fanny Alofs begon als jazz-zangeres, maar maakte de omslag naar klassieke zang. Na het cum laude afronden van haar bachelor zangopleiding aan het Koninklijk Conservatorium (2006) en master aan het Conservatorium van Amsterdam (2009) volgde ze een tweejarig leer/werktraject bij VocaalLAB (tegenwoordig Silbersee) om zich te specialiseren in hedendaags-klassiek vocaal repertoire. Hiervoor ontving zij een Prins Bernhard Cultuurfonds Beurs, en het Margrit Widlund Stipendium, tweejaarlijks uitgereikt aan een jonge zangeres met een sterke podiumpresentatie. Tijdens en na haar studie werd ze meermaals door Carnegie Hall uit meer dan honderd applicanten uitgekozen om aan hun Young Artist Program mee te doen en op te treden in Carnegie’s Zankel Hall: in 2004 werkte zij een week met jazz-coryfee Dianne Reeves, in 2011 (inmiddels klassiek zangeres) met sopraan Dawn Upshaw en componist Donnacha Dennehy. Na haar studie werd zij vocaal gecoacht door Gerda van Zelm, Wieke van Wingerden en Hebe Dijkstra.

Fanny heeft een veelzijdige concertpraktijk, waarin ze soli in traditionele oratoria en concertwerken afwisselt met moderne of non-westerse werken (Karl Jenkins, Cage, Andriessen, Saariaho, Kagel, Berio e.v.a.) en zij speelt veel muziektheater. Het leeuwendeel van haar repertoire bestaat uit hedendaags klassiek, nieuw gecomponeerd werk, dat ze in binnen- en buitenland brengt. Ze maakte muziektheater bij o.m. de Rotterdamse Operadagen, DNO, Muziektheater Transparant, LOD, Toneelhuis, KamerOperaHuis, De Veenfabriek, Holland Festival, Theater Sonnevanck, November Music Festival, Istanbul Music Festival, Boulevard, Festival Karavaan. Zij werkte met Steve Reich aan zijn werk Tehillim, met Louis Andriessen aan zijn orkestwerk De Stijl en met Georges Aperghis aan zijn multimediaspektakel Machinations. Met regelmaat schrijven componisten nieuw werk voor haar (Roderik de Man, Jacq Palinckx, Arnold Marinissen, Martijn Padding, Piet-Jan van Rossum, Yannis Kyriakides), soms gebruikmakend van haar vaardigheden als improviserend jazzmusicus. Fanny Alofs is ook vast lid van Lunatree, ensemble dat zich toelegt op minimal music, en daarnaast hedendaags klassiek koppelt aan rock en ambient music.

Voor het seizoen 2015/2016 staan voor haar, behalve vele losse concerten, enkele grotere tournees gepland waaronder Andriessen’s De Staat met I Solisti del Vento, de jazz-opera Koeien van Misha Mengelberg, en nieuw muziektheaterwerk door Yannis Kyriakides op de Ruhrtriënnale.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van Fanny Alofs.

Loading...