misa-criolla1The Crucifixion, gecomponeerd in 1887 door John Stainer, is een meditatie over het lijden van Jezus Christus. Het werk is geschreven voor tenor, bas soli, koor en orgel, waarbij het de bedoeling is dat de Hymns (gezangen) in wisselzang door koor en gemeente gezongen worden. The Crucifixion is opgedragen aan Stainers leerling en vriend W. Hodge en aan het koor van de kerk van Marylebone in Londen.

Stainer was een integer en gevoelig man met een goede literaire smaak. Hij koos voor dit werk de tekst van J.Sparrow-Simpson. En bij het op muziek zetten van deze tekst zocht Stainer naar een verhoging van de emotionele uitwerking van de vocale lijnen, door het orgel een orkestrale rol te laten vervullen.

The Crucifixion is het uitmuntende voorbeeld van Victoriaanse kerkmuziek, en is een indrukwekkend en diep doorvoeld werk. John Stainer, die van nature een bescheiden mens was, heeft nooit kunnen voorzien, dat dit ene werk hem bekend en in Engeland zelfs populair zou maken. Qua constructie volgt het Crucifixion het traditionele passieverhaal. De bijbelteksten worden hier en daar onderbroken door meditatieve momenten en gewijde “beschouwingen”.